fbpx

Šta je kiropraktika?

– Kiropraktika podrazumjeva ručno namještanje i manipulaciju kičme, pršljenova, velikih i malih zglobova i mekih tkiva. Kiropraktika spada u manipulativne tehnike za koje se znalo prije više hiljada godina.
Moderna kiropraktika danas spada u priznate integrativne medicinske postupke.
– Glavni zadatak kiropraktičara je da uoči blok, da ga manipulativnom tehnikom otkloni a samim tim ukloni neuro-fiziološki problem na određenom nivou, pa da se nakon toga tijelu pruži mogućnost da započne prirodni proces samoizlječenja. Tijelo može djelotvornije regulisati proces samoizlječenja te poboljšati zdravlje ako se otkloni napetost iz nervnog sistema čiji stres uzrokuje subluksacija.
– Sama manipulacija je apsolutno bezbjedna, pod uslovom da je sprovodi stručan i medicinski školovan kiropraktičar koji je licenciran.

Šta je subluksacija?

Subluksacija je pomjeranje pršljena, koje dovodi do tenzije u mišićima, ligamentima, diskovima i tetivama, što ometa normalan protok signala koji putuju kroz nervni sistem čovjeka, djeluje iritirajuće na nervne korjenove i dovodi do bola ili neprijatnih senzacija na periferiji.
– Bol i ograničen pokret predstavljaju glavne simptome koje kiropraktika uspješno rješava. Već na sam osećaj nelagodnosti, ukočenosti ili povećanja osjećaja tenzije u bilo kom djelu ledja savet je da se klijenti odmah jave jer se tada u relativno kratkom roku rješava problem.
– Kada ignorišemo bol i kada problem dugo traje samim tim je i proces oporavka malo složeniji ali se isto tako rješava.
– Najbolji rezultat se postiže kombinacijom kiropraktike,dekompresije i fizikalne terapije kada je to indikovano.
– Sve ove terapije mogu koristit i oni koji nemaju nekih značajnih problema već u cilju preventive nastajanja istih.

Benefiti kiropraktike i gdje je najučinkovitija.

– Kiropraktika je u odnosu na druge metode, dokazano najefikasnija terapija u tretmanu diskus hernija lumbalnog i cervikalnog dijela kičme.
Ako postoji diskus hernija, protruzija ili prolaps, ove promjene dovode do pritiska na korijen nerva, dovodeći zatim do neuro endokrino patofiziološkog odgovora, odnosno do lučenja tkivnih hormona koji djeluju na okolna tkiva dajući određene simptome, a prevashodno simptom bola, koji kod diskus hernije može biti veoma jakog intenziteta. Diskus hernija se najčešće javlja dorsolateralno, prema intervertebralnom otvoru, ili rjeđe dorsomedialno prema kičmenom kanalu.
– Svaka hernijacija dovodi do mikrosubluksacije (pomjeranja) apofiznih zglobova odgovarajućeg segmenta.
Bliski kontakt apofiznih zglobova sa nervnim korjenom u predjelu intervertebralnog otvora, takođe objašnjava nastanak iritacije (draženja), ili kompresije (pritiska) na korijen.

– Manuelna mobilizacija kičmenog stuba primjenjuje se ovdje kao primarna metoda u akutnom stadijumu bolesti.
Pored manuelne mobilizacije mekog tkiva lumbalne regije, deblokade apofizarnih zglobova, deblokade sakroilijačnih zglobova, repozicije pomjerenog pršljena, neophodna je i antizapaljenska terapija.
Pored diskus hernije, za subluksacije (izmještanje) intervertebralnih zglobova, koje mogu biti uzrok akutnog bola u nekom djelu kičme mnogo češće nego discus hernia, kiropraktika je apsolutna terapija izbora.

– Znanje, stručnost i vještina kiropraktičara je i u ovim slučajevima efikasnija od upotrebe lijekova.

– Klijenti koji pate od sljedećih stanja su kod nas na tačnoj adresi:

– Glavobolja;
– Nestabilnosti;
– Vrtoglavica;
-.Bol u vratu;
– Bolna pokretljivost;
– Pogrbljeno držanje, loša postura;
– Bol u rukama ili trnjenje prstiju ruke;
– Bol između lopatica;
– Bol donjeg dijela leđa koji se “spušta” niz nogu, išijas;
– Diskus hernija;
– Skolioza
….i mnogo drugo.

Najčešća pitanja i odgovori

– Kako funkcioniše kiropraktika?

Kiropraktika predstavlja specifično manuelno namještanje kičme ili drugih zglobova, koja mogu pomoći da se elimiše bol, ukočenost i napetost u zglobovima I mišićima, dovođenjem segmenata u fiziološki položaj.

– Bol u leđima – da li kiropraktika pomaže?

Savremeni način života, svakodnevno sjedenje, manjak fizičke aktivnosti samo su neki od razloga za nastajanje bola u ledjima. Svako od nas je bar jednom u životu osjetio taj bol, bilo da je to lumbalna, torakalna kičma, a posljednje vrijeme sve zastupljeniji bol u vratu.
Prvo šta osoba primjeti je ograničen pokret ili ukočenost, što je jasan signal da se obratite kiropraktičaru.
Ukoliko se osoba odmah javi, tada je oporavak najefikasniji i problem se riješava već nakon jedan ili dva tretmana.
Ako bol duže traje i ako je stepen oštećenja veći, sam proces rehabilitacije je malo kompleksniji ali se problem svakako riješava.

– Kiropraktika kod diskus hernije?

Disk predstavlja mekani amortizer koji je umetnut između kičmenih pršljenova čija je uloga da primi i ublaži stres nastao u kičmenom stubu, tokom dnevnih aktivnosti. Kod diskus hernije dolazi do izlivanja diska koji može da vrši pritisak na nervne korjenove što dovodi do bolova u zahvaćenoj regiji, a u težim slučajevima se širi i na udaljene segmente.
Kiropraktikom djelujemo na mekotkivne strukture, kao i na same pršljenove. Određenim tehnikama vršimo rasterećenje, vraćanje pršljena u fiziološki položaj, što omogućava vraćanje diska u prvobitan položaj.

– Da li je kiropraktika sigurna?

Da. Istraživanja su pokazala da je kiropraktika sigurna pod uslovom da je izvodi mediciniski obučen i edukovan, licenciran kiropraktičar.
Namještanje kičme i zglobova je svakako sigurnije od prekomjernog uzimanja tableta protiv bolova.

– Šta ako sam već operisan/a?

Tokom postoperativnog opravka, operisani segment se izbjegava, ali područja iznad ili ispod mogu biti tretrana.
Kiropraktičar može da pomogne u smanjenju bola nakon operacije i takođe da spriječi potrebu za budućim intervencijama.
Nakon operacije dolazi da izvjesnog smanjenja pokretljivosti operisanog dijela, što uzrokuje stres na drugim djelovima kičme, dok kiropraktika vraća normalnu pokretljivost tih djelova.

– Da li je kiropraktika dobra za prevenciju?

Da. Najbolji rezultati kiropraktike su kod onih pacijenata koji pri pojavi prvih simptoma nelagode i bola se obrate za stručno mišljenje i pomoć.

Riječ terapeuta

– Cijenjeni klijenti, zamolio bih Vas da ispoštujete par bitnih stavki i olakšate kako sebi, tako i meni, komunikaciju, dolazak, tretman, uopšteno odnos klijent-terapeut i osnovni bonton.

– na tretman dolazite tačno u zakazano vrijeme (nema potrebe da dolazite 20min.ranije, ili da kasnite).

– termine nije dozvoljeno otkazivati, jer tim postupkom remetite ostali raspored i druge termine,a ako je to zaista neizbježno, molim Vas budite ljubazni da svoj termin otkažete na vrijeme, a to podrazumjeva minimalno dan-dva ranije.

– zakažite svoje termine na vrijeme, jer je rijetko da ćete željeni termin dobiti isti dan ili sutra…na termin se čeka par dana.

– budite ljubazni i neka Vaši telefonski pozivi uvijek budu u terminu između 8h i 18h radnim danima i subotom, a nedeljom u vidu poruka jer je neradan dan.

– budite ljubazni ostaviti poruku (sms,viber,fb,instagram) jer zbog prirode posla kojim se bavim i obima istog, rijetko imam mogućnost da se javljam, tj.odgovaram na poziv.

– ukoliko imate preko 100kg tjelesne težine, smatram da ste kontraindikovani za rad kiropraktikom ili ostalim tretmanima koje izvodim. U pitanju nije nikakav vid diskriminacije i slično, nego jednostavno je jako teško i u nekim slučajevima neizvodljivo raditi tretman sa osobama koje imaju 120-130kg i više.

Hvala.

Poštovani klijenti, pozivi i poruke putem SMS, Viber, WhatsApp,Fb, Instagrama molim vas da budu u svrhu zakazivanja termina, a ne traženja savjeta, konsultacija i slično.
Zbog obima posla, rijetko imam vremena da se javljam na tel., a na poruke odgovaram u toku dana.
Sve savjete, konsultacije, vježbe, detaljan razgovor i sl. dobijate obavezno kod mene na zakazanom tretmanu.
Hvala na razumijevanju.