fbpx

Šta je Hidžama?

– Hidžamom se rješavate napetosti, bola,hroničnog umora i generalno detoksikujete cijeli organizam. Hidžama predstavlja metodu liječenja puštanjem krvi sa određenih mjesta na tijelu.
Postoje dvije vrste hidžame: suva
– Bez puštanja krvi (dry cupping) i mokra
– Sa puštanjem krvi (wet cupping). Najstariji pisani trag o hidžami datira iz 3.300. godine p.n.e., a napisan je u Makedoniji, u antičkoj Grčkoj. Hidžama predstavlja puštanje krvi u terapeutske svrhe i spada u domen male hirurgije, te je neophodno da sav pribor i materijal za rad bude sterilan i isključivo za jednokratku upotrebu. Takođe, bitno je da tretman izvodi stručno, edukovano i licencirano lice. Pomoću čašica sa vakumom vrši se akumulacija kapilarne krvi na jedno mjesto, te se plitkim zarezivanjem (1mm) sterilnim instrumentom ta krv (biohemijski otpad, toksična/nečista krv) pomoću vakuma izvlači iz organizma.

Benefiti Hidžame

– Hidžamom se rješavate napetosti, bola i hroničnog umora, te generalno detoksikujete cijeli organizam. Organizam dobija dodatnu snagu, a imunološki sistem popravlja nastale greške. Neke od bolesti kod kojih se hidžama koristi za liječenje su: migrene, glavobolje, akne, anemija, sterilitet, anksioznost, astma, alergije, oslabljen imunitet, proširene vene, bolesti srca, povećan krvni pritisak, dijabetes mellitus tip 2, problemi ciklusa kod žena, oboljenja štitne žlijezde, malaksalost, mršavost, gojaznost, bolovi u mišićima, insomnia (nesanica),cervikalna spondiloza, facijalna paraliza, promjene na koži (npr. ekcem), reumatoidni artritis, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima, itd..

Koliko često raditi hidžamu?

– Hidžama se može raditi mjesečno kod hroničnih problema u periodu od najviše četiri do šest mjeseci, te se onda pravi pauza od minimalno tri mjeseca. Sasvim dovoljno je raditi hidžamu 2-4 puta godišnje za cijelokupni detoks organizma. Istraživanja su pokazala veliku efikasnost u detoksikaciji tijela (centralni nervni sistem, pluća, jetra, želudac, bubrezi) prilikom čega se rade tri do četiri tretmana unutar jedne godine, kako bi rezultati bili najbolji mogući

Koji je princip rada hidžame?

– Svaki unutrašnji organ ima međuodnos sa određenim dijelovima na koži čovjeka na kojima se živci usmjeravaju prema kičmenoj moždini ili ulaze u nju, te samim tim svako djelovanje na određenom dijelu kože utiče na unutrašnje organe direktno povezane sa kičmenom moždinom. Hidžama takođe pojačava proizvodnju crvenih i bijelih krvnih zrnaca, eliminiše mrtve ćelije te čisti krvne sudove. Konstantno se otkrivaju novi načini i prednosti djelovanja hidžame na ljudski organizam.

Da li je hidžama korisna za sportiste?

– Hidžamu sportisti koriste kao terapiju koja eliminiše toksine (detoksikuje organizam), nakupine miogeloza, pospješuje oporavak nakon treninga ili povrede, te pojačava snagu prilikom fizičke aktivnosti i daje osjećaj opuštenosti.

Da li poznate ličnosti danas praktikuju hidžamu?

– Mnoge poznate ličnosti u svim sferama života praktikuju hidžamu.
Neki od njih su: Michael Phelps, Angelina Jolie, Jennifer Aniston, Karim Benzema, Derek Chisora, Conor McGregor, Anthony Joshua, Neymar Jr., Khabib Nurmagomedov, Gwyneth Paltrow kao i mnogi drugi.

Koliko dugo traje tretman hidžame?

– Trajanje tretmana je u prosjeku između 30 do 45 minuta u zavisnosti od individue.

Koliko dugo su rezovi vidljivi (da li ostaju ožiljci)?

– Rezovi ostaju vidljivi otprilike sedam do 10 dana, zavisno od individue i stanja kože. Ožiljci nisu vidljivi, zbog samog tretmana gdje se ”zarezuje” samo površinski sloj kože (0,1mm).

Ko ne može raditi hidžamu?

– Hidžamu ne mogu raditi osobe koje primaju antikoagulante, koje su imale povišenu temperaturu u protekla 3-4 dana, te osobe koje su imale transplataciju organa.
Ukoliko je osoba donirala krv, potrebno je da prođe 24 do 48 sati prije rađenja hidžame. (poželjno je da razmak bude i veći).
Osobe koje su anemične, dijabetičari ili imaju druge zdravstvene probleme, potrebno je da to prijave prije zakazivanja termina.

Šta je potrebno znati prije tretmana?

– Preporuka je da se hrana ne konzumira min.2 sata prije tretmana.
Unutar tih 2 sata dozvoljeno je konzumirati vodu, sokove, kafu, čaj…
Nije poželjno konzumirati mlijeko i mliječne proizvode prije tretmana.
Dan/noć prije tretmana nije poželjno konzumiranje alkohola.

Riječ terapeuta

– Cijenjeni klijenti, zamolio bih Vas da ispoštujete par bitnih stavki i olakšate kako sebi, tako i meni, komunikaciju, dolazak, tretman, uopšteno odnos klijent-terapeut i osnovni bonton.

– na tretman dolazite tačno u zakazano vrijeme (nema potrebe da dolazite 20min.ranije, ili da kasnite).

– termine nije dozvoljeno otkazivati, jer tim postupkom remetite ostali raspored i druge termine, a ako je to zaista neizbježno, molim Vas budite ljubazni da svoj termin otkažete na vrijeme, a to podrazumjeva minimalno dan-dva ranije.

– zakažite svoje termine na vrijeme, jer je rijetko da ćete željeni termin dobiti isti dan ili sutra…na termin se čeka par dana.

– budite ljubazni i neka Vaši telefonski pozivi uvijek budu u terminu između 8h i 18h radnim danima i subotom, a nedeljom u vidu poruka jer je neradan dan.

– budite ljubazni ostaviti poruku (sms,viber,fb,instagram) jer zbog prirode posla kojim se bavim i obima istog, rijetko imam mogućnost da se javljam, tj.odgovaram na poziv.

– ukoliko imate preko 100kg tjelesne težine, smatram da ste kontraindikovani za rad kiropraktikom ili ostalim tretmanima koje izvodim. U pitanju nije nikakav vid diskriminacije i slično, nego jednostavno je jako teško i u nekim slučajevima neizvodljivo raditi tretman sa osobama koje imaju 120-130kg i više.

Hvala.

Poštovani klijenti, pozivi i poruke putem SMS, Viber, WhatsApp,Fb, Instagrama molim vas da budu u svrhu zakazivanja termina, a ne traženja savjeta, konsultacija i slično.
Zbog obima posla, rijetko imam vremena da se javljam na tel., a na poruke odgovaram u toku dana.
Sve savjete, konsultacije, vježbe, detaljan razgovor i sl. dobijate obavezno kod mene na zakazanom tretmanu.
Hvala na razumijevanju.